За словами Джеймса (хоч ім'я у нього англійське, але він справжнісінький француз, як він сам каже: "назвали Джеймсом, бо був якийсь актор з таким іменем дуже популярний"), нашого знайомого, у якого ми зупинилися на три дні, ця місцевість вважається дуже бідною, багато хто звідси намагається виїхати.
Недалеко знаходить Блуа - велике місто, де, звісно ж, легше знайти роботу. Як на українські мірки, Сальбрі зовсім не бідне. Вулиці освітлюються, будиночки ошатні, багато маленьких крамничок. У центрі височіє старий католицький собор, красиво прибраний ялинками до Різдва.
Першу ніч у Парижі ми ночували в українців із діаспори. Батько, мати і троє дітей. Мають власну квартиру на Монмартрі (район Парижа). На запитання, де можна в Парижі дешево пообідати, відповіли, що французи здебільшого обідають вдома, бо це дешевше. А й справді, в ресторанах і кафе французи переважно лише п'ють вино чи каву. Тому я можу повірити про півтори тисячі євро.
За словами Джеймса і Еви, у Сальбрі велике безробіття. Безробітні отримують допомогу 450 євро в місяць і гроші на житло. Якщо в черзі на соціальне житло ви стоїте разом з темношкірими чи арабами, то влада надасть перевагу їм, а не вам. Це для того, щоб її (владу) не звинуватили у дискримінації темношкірих. Ось така виходить дискримінація білих. Я не можу запідозрити Джеймса в тому, що він має расистські погляди, аж ніяк, він ліберальний і толерантний. Він розповідав нам про те, свідком чого він є. Тому, напевне, так і є, годен знати?
У Франції навколо лише французька. Усі журнали у супермаркетах французькою, вивіски, квитки, чеки. Тут мало хто й знає англійську чи якусь іншу мову. Принаймні так у центральній Франції. Й інструкції до ліків виключно французькою.
Тутбільше трьох сотень видів сирів. У супермаркеті відділ із сирами займає багато місця. І які ж вони смачні! Вони справді дуже смачні. І йогурт має зовсім інший смак, ніж у нас. Він якийсь натуральніший чи що. Хоча ціни нічогенькі. Приблизно у 8-10 раз все дорожче, ніж у нас. 1 кг картоплі у Парижі коштував 3 євро, у Сальбрі трохи дешевше. Багет біля 1 євро.
До речі, про багети. Переглядаючи фото моїх знайомих із Парижа, я кілька разів натикалась на фото з багетами. І в мене склалося враження, що французи їдять ці багети як булки :) Але вони їх ріжуть або ламають і роблять з них бутерброди. І ще вони не їдять суп (крем-суп) з хлібом. Бо з суп з хлібом їдять тільки бідні люди :) Тому ми приготували для наших французьких знайомих український червоний борщ. Він був дещо змінений під мій смак - із курятиною, без шкварок і сала. Обідати червоним борщем у французькому палаці - одне задоволення. Здається, це був найсмачніший обід на усі 2 тижні мандрівки (нє, ще в Польщі було смачно і спокійно для шлунка).
Джеймс хоче з'їсти каструлю борщу, але йому це не вдалося
Той обід у нас був інтернаціональним. На перше - український борщ, на друге - польський бігос (капуста з м'ясом і картопля), а не десерт - французький сир із цвіллю. Те, що стоїть в пляшках, - це вода. Звичайна вода з-під крана, яку можна безпечно пити. І четверо людей за столом спілкувалися 4 мовами одночасно - українською, англійською, польською і французькою. І чудово розумілися :) Ще кілька фото із французької провінції.
Якесь містечко неподалік Сальбрі
Видніється ще одне шато
Водонапірна башта
Влітку в Сальбрі відбувається з'їзд власників старих сітроенів (якось так). Ось один із сітроенів, припаркований біля будинку
І ще ми бачили веселку. Веселка наприкінці грудня. Було десь +10 С. Кажуть, що це нетипова зима, у Франції взимку холодніше. Але для нас це була як весна, бо в Києві було -15 С. І ми були щасливі вирватись на кілька днів у весну.
Немає коментарів:
Дописати коментар