пʼятницю, 19 вересня 2014 р.

Про автостоп в Америці

Коли читаєш Керуака, то думаєш, що в Америці досі їздять автостопом. Мости, вузькі дороги через містечка, де на ґанках кожного будинку розвішені смугасто-зоряні прапори, шосе 66, Великий Каньйон, Фріско... Але фактично в США автостопом заборонений.
Коли нам було на кілька років менше, ніж зараз, і ми були на тих таборах, про які за часів совка Дмитро Павличко писав «Під Нью-Йорком табори військові, синьо-жовті мають прапори. Як убити з кров'ю чи без крові вишкіл там ведуть професори» (у Павличка ще та уява ггг), один професор політології Нью-Йоркського університету, старий гіпі, котрий, хоч і одягався тепер статечно, як і належить професору, проте, пам’ятаючи свою гіпівську суть, носив бороду і час від часу, згадуючи молодість, їздив стопом, відкрив нам цю прикру істину: в США автостоп заборонений.

Та ну, - не повірили ми. А як же всі ці пісні, ці книжки і фільми? І він розповів, що, коли йому було 18, всі катались автостопом, він навіть так їхав на Вудсток і там вперше побачив голих дівчат. А тепер, коли у нього ламається машина десь посеред траси і він хоче зупинити попутку, одразу приїжджає поліція. Ну, і всі неприємності, що пов’язані з приїздом поліції.

Іншого раз, по дорозі до Баффало, де мали бути якісь святкування в сумівській оселі «Холодний Яр», нас здивували молоді хлопці, які на запитання про автостоп в Америці, відповіли: «Це взагалі як? У нас є машини». «Ок, у вас є машини. А якщо раптом машина поламається десь на трасі?», - не вгавали ми. «У нас є мобільні телефони». «А якщо мобільний сяде, ви взагалі не буде зупиняти машини?». «Ну, мабуть», - якось непевно відповіли хлопці, які везли нас до Баффало, і ми зрозуміли, що вони, мабуть, не зовсім зрозуміли наші запитання, хоч і ми, і вони говорили українською, яку чудово розуміли.

А тепер ось, читаючи книжку Leonid Kanter і Pavlo Solodko «З табуретом до океану» (хоч я слідкувала за блогом табуретників під час їхньої мандрівки до Тихого океану і так знаю їхні пригоди, але все ж таки не втрималась і купила книжку – надто прекрасна авантюра, щоб про неї не перечитати ще раз), знайшла розділ про те, де поліція пояснює мандрівникам, що тримати будь-які таблички чи показувати руками спеціальні знаки, щоб зупинити авто, заборонено. Десь у південних штатах з цим простіше, але далеко не всюди.

Отак зникають романтичні ілюзії щодо деяких речей, знання про які не пригодяться 99,9999 % тих, хто про це дізнається 

А книжка класна, почитайте.

Немає коментарів:

Дописати коментар